Zľava 20% na všetky produkty BeaverCraft po zadaní kódu v košíku BEAVER20

Test záhradných nožníc

Asi pred piatimi rokmi (v roku 2019), keď som začínal s ovocinárstvom, som sa rozhodoval aké záhradné nožnice si kúpim. Do oka mi padli nožnice Fiskars Quantum P100. Vtedy to bola "vlajková loď" od Fiskarsku. S nožnicami som bol celkom spokojný, príjemne padli do ruky vďaka korkový rukovätiam. Minulý rok na jeseň (2023), keď syn strihal maliny tak trafil oporný drôt a nožnice vyštrbil. Podarilo sa mi zohnať novú čepeľ, po výmene a vyčistení sú nožnice zase ako nové.

Ale keďže náš sad sa rozrastá a strihať začal aj môj syn, jedny nožnice v domácnosti už boli málo. Tak som sa rozhodol, že kúpim ešte jedny. Po prečítaní rôznych ovocinárskych diskusií voľba padla na švajčiarsku firmu Felco. Ponuka firmy je dosť rozsiahla, výber som zúžil na modely Felco 6 a Felco 8. Nožnice sú v podstate rovnaké, rozdiel je len vo veľkosti. Podľa veľkostnej tabuľky Felco mi vyšla veľkosť M, čomu zodpovedá Felco 6 model pre menšiu ruku ale aj tak sa na nakoniec rozhodol pre väčsí model Felco 8, ten dokáže podľa výrobcu prestrihnúť o 5 mm silnejší konár (až 25 mm).

Ergonómia nožníc Felco je výborná a kvalita rezu (strihu) o poznanie lepšia ako pri Fiskarse P100.

 

Pri diskusii o brúsení záhradných nožníc s mojim kamarátom Jarkom, my spomenul, že on má japonské nožnice Okatsune s perfektne čistým strihom.  O tejto značke som vôbec nevedel, pozrel som stránku výrobcu a začal špekulovať, čí ich nevyskúšam.  Okatsune má v ponuke 3 model nožníc na konáre, všetky zvládajú strih až do priemeru 25 mm, rozdiel je len v dĺžke rukovätí. Okatsune 101 má celková dĺžku 180 mm, Okatsune 103 dĺžku 200 mm a najväčší model Okatsune 104 dĺžku 210 mm. Objednal som si nakoniec stredný model Okatsune 103.

 

Čepele týchto japonských nožníc (Sentei Basami) sú jedinečne kované z najkvalitnejšej ocele IZUMO YASUGI a majú veľmi vysokú tvrdosť podľa Rockwella 60,0 až 61,0. Preto čepele zostávajú ostré po dlhú dobu a neustále poskytujú čistý a presný rez do dreva bez vynaloženia veľkého úsilia. Okrem toho Okatsune kombinuje tvrdosť so špeciálnou pružnosťou, takže čepele sú pri strihu vždy tesne pri sebe, a to aj pri intenzívnom používaní.

Po pár odstrihnutých konárikoch s nožnicami Okasune, môžem potvrdiť slová výrobcu "Nožnice Okatsune sú nesporným číslom 1 v Japonsku: v krajine, kde bolo strihanie povýšené na skutočné umenie". Nožnice zanechávajú krásne čistý rez, či už strihám so špičkou, v strede alebo na konci čepelí.

 

Video ako strihajú nožnice Fiskar P100, Okatusne 103 a Felco 8 si môžte porzieť tu:

Po použití záhradných nožníc výrobcovia odporúčajú vyčistiť a naolejovať čepele aby sa zabránilo prípadnej korózii.